Goed, echt koud is het nog niet, zal het even proberen uit te leggen. Als het in Nederland -2 is dan voelt het vaak koud aan maar hier is -9 prima te doen. En dat is simpel te verklaren. In Nederland staat er altijd een oostenwind als het koud is, die komt dus uit Duitsland (voor diegene die niet zo kaart gevoelig zijn, dat is rechts van Nederland) vandaar dus die kou… Snap je hem al? Heb er zelf gewoond en ok een paar zijn wel te doen, maar het gros van de mensen in het noorden van Duitsland zijn nogal koel, niet te verwarren met “cool” vandaar die koude wind, die moet er tenslotte eerst overheen. Hier in het hoge noorden gaat die wind onder ons door dus nergens last van.

Maar neemt niet weg dat de kachel opstoken geen kwaad kan en, het zal vast wel ergens in Zweden, tot nu toe ben ik nog geen huizen tegengekomen, waarbij je als je wakker wordt een slinger aan een knopje geeft en het lekker warm wordt… nope hier moet je sjouwen voor wat warmte…

En het huis is best een beetje erg groot, 5 slaapkamers, 2 badkamers, een keuken waar je leuk feestje kunt geven en in de woonkamer is het maar goed dat er een grote tv is, kortom ruimte zat en dus ook ruimte genoeg om je een dubbele hernia in je ellebogen te sjouwen om het warm te krijgen en een fikkie te stoken voor de koffie. Hier in huis staat een monster van een kachel… die naam heeft hij ook echt. Als het koud wordt binnen is de vraag al gauw “Wanneer heb je het monster voor het laatst eten gegeven?”

Wat doe je verder zo de eerste dagen, nou je gaat een beetje rondkijken en genieten van de natuur.

Aan het einde van de tuin de rivier Lögdeälven. Het gedeelte wat direct langs de grond van de eigenaar loopt, dit stuk rivier ook eigendom van de eigenaar volgens de Zweedse wet. Dus moet je het ook onderhouden.

Rond deze tijd van het jaar is de rivier rustig en zou je zonder problemen kunnen oversteken want echt diep is het niet (max. z’n 1,5 meter), wel verrekte koud. In de lente stijgt het water ruim een meter en gaat ze te keer als een rollercoaster. Maar er schijnt zoveel zalm (gespot)en forel (nog niet) in te zitten, zodat het echt geweldig vissen is. Wel terug zetten als je hier woont, want opeten wordt niet gewaardeerd dat mogen alleen toeristen en dan ook liever niet. Ik zal me er aan houden want wil niet door boze buren in de rivier gegooid worden. Hoewel zo’n super verse zalm natuurlijk wel lekker is.

En dan hebben we nog de zorg voor de favoriete dieren van mijn zusje, geen idee waarom maar zal wel iets met wol te maken hebben, 9 dames die maar 1 taal kennen en dat is hoe verrassend “BLEEEEEEEEH” en dan vooral vaak en veel. Maar ik hou ze blij en tevree, je weet maar nooit in barre tijden is een beetje shoarma op zijn tijd ook wel lekker. Normaal lopen hier ook nog twee paarden rond maar omdat de tuin onderhanden is genomen staan die nu bij Janneke en Roger thuis. Één Zweeds raspaard, die familie is van onze Friese knol (qua ras dan, niet dat z’n zus in Friesland staat ofzo) en dan hebben we nog onze Paloma, een schimmel van 27 jaar oud.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s