moet je eerst je ogen open doen!


Ik weet niet wie deze tekst bedacht heeft (als één van jullie het herkend dan hoor ik het graag) maar het is een waarheid als een koe.

Of ik twee jaar geleden droomde van leven in Zweden? Nee heel eerlijk niet (gewoon nooit aan gedacht), het carribische gebied was meer mijn ding, of Indonesië.

Als kleine viking ging ik met ons gezin wel elk jaar op vakantie naar Scandinavië, en hoewel ik sommige details nog heel goed weet, is het echt wel achtelijk lang geleden (dus van jeugd dementie is gelukkig nog geen sprake). Maar leven in Zweden, nee nooit aangedacht. Maar gelukkig weten we niet alles van te voren…

Eind van de zomer in 2018 belde mijn zusje… (ok ze is m’n zus, maar zusje klinkt gewoon zo leuk) ze had een verblijf in Zweden gewonnen maar had zelf geen tijd om te gaan… dusss is dat niks voor jou? Euhhh tja weet ik veel wat en waar is het dan? Ja is heel leuk was het antwoord (Hoe weet jij dat nou dacht ik nog maar goed, ze is een stuk wijzer dan ik dus dan neem je het maar aan toch?)

Ze had er toen nog niet verteld dat je dan max. 14 dagen bij een gezin in zou wonen en het dagelijks leven van een familie in Zweden zou beleven… Tja (tijdelijk) inwonen bij een heel gezin… dagelijks leven tijdens je vakantie… Enne hoe zit het dan met relaxen? Ik die altijd alleen of met z’n tweeën op vakantie ging en dan in een hotel of app. Een hostel, met altijd mensen om je heen… no way daar krijg je mij niet in, niet dat ik a-sociaal ben maar enige privacy kan ik ook wel weer waarderen. Maar ok een gegeven paard in de mond kijken is nou ook weer niet zoals het hoort dus ik heel voorzichtig een berichtje naar de “packleader” gestuurd met vragen als, wat? wanneer? hoe? Nog net niet waarom, want dat zou wel een redelijk onzinnig vraag geweest zijn.

Uiteindelijk besloot ik te gaan… nog wel ietwat voorzichtig, dus ticket voor 10 dagen geboekt ipv 14 maar ik ging. Vanaf Eindhoven naar Alranda en dan met de bus naar Örebro, daar pikt Sjaak je dan op was de afspraak… je prima maar wie is dat dan, hoe ziet die eruit? Staat hij wel met zo’n bordje voor zijn borst met “MR. Harald”… ik bedoel Expeditie Robinson is een eitje vergeleken met dit soort instructies maar vooruit, ben al vaker alleen over de wereld gegaan en altijd op mijn voetjes terecht gekomen dus dit zou ook wel goed komen. Het is tenslotte zo dat “Terug makkelijker is dan vooruit, want dan weet je de weg” (wat overigens niet wil zeggen dat dat altijd de juiste weg is).

In Örebro aangekomen had ik nog even de tijd om voor mij belangrijke dingen te doen, even op een muurtje zitten om te doen wat mensen met slechte behoeftes doen als ze 3 uur in een bus hebben gezeten. Ik heb geen idee waar ik het beeld vandaan heb gehaald maar keek rond naar een grote, stoere viking met lange baard en lange haren… Ja vooroordelen zijn mij ook niet vreemd. Ik zat daar dus te relaxen toen ik mijn naam hoorde schreeuwen… best grappig als je op een plek bent waar je niemand kent en niemand jou kent je in eens je naam hoort. Ik keek blijkbaar zo verbaasd toen ik opstond dat Sjaak geen moment twijfelde en op me afkwam lopen… ok daar ging mijn plaatje, niks geen baard of lange haren. Een vrolijke kop kwam op me aflopen. Sjaak dus. In de auto richting huis… nou ja hun huis dan. Na een kleintje uurtje was ik waar ik wezen moest. Huize Roots.

Bijna boven op de berg… Huize Roots

Sjaak, Mayke, Alon, Edina, Heba en Jilda en natuurlijk Grazzie, en oh ja ook nog 2 katten binnen, en dan ook nog van alles, al dan niet op 2 poten, buiten zijn het gezin waar ik terecht kwam. Eerste indruk… leuk, tweede indruk… geweldig, derde indruk… ik ben er inmiddels 5 keer in een jaar geweest dus wat denk je zelf?

Ja je leest het goed, 5 keer binnen een jaar ik was elke keer meer dan welkom, al was het alleen maar omdat ik kroketten en frikandellen meenam dus mocht je er een keer naar toe gaan dan weet je wat je mee moet nemen (Met het vliegtuig ook geen probleem hoor). Maar goed als je zo vaak in een jaar tijd er heen gaat dan klopt er niet een beetje iets.. dan klopt het helemaal Uitroepteken (duidelijk toch). Bij de derde keer viel het me ineens op dat als er andere gasten arriveerden de tafel werd opgeruimd. Het droge antwoord van de familie “Tja als we dat bij jou doen denk je dat je verkeerd zit, dan voel je je niet thuis” Of ook leuk als je voorgesteld wordt aan anderen “Die… ja die hoort bij het meubilair, niet weg te krijgen” haha en gelijk dat ze hadden/hebben!

Maar goed door dit jaar daar zo vaak te zijn en het land, mensen en cultuur een beetje te leren kennen begon een droompje…en dat werd een droom. Wat nou om hier te gaan wonen (scheelt in ieder geval veel reistijd), maar ja hoe pak je dat aan? Woonruimte, werk (ok ben freelance grafisch vormgever maar dat wil nog niet zeggen dat het werk voor het oprapen ligt), en tal van vragen… Met verschillende mensen er over gepraat, totdat Sjaak of Mayke, een van de twee in ieder geval, met het idee kwam om een berichtje op een Zweeds forum te plaatsen. Nou is mijn werk reclame en marketing maar voor jezelf is het toch altijd net ff anders.

Maar kennelijk was het wel ok want binnen no-time had ik diverse reacties… hele vreemde, ook van mensen die alleen maar willen profiteren, maar ook hele leuke en serieus. En zo kwam ik in contact met Janneke en Roger (en Silas, die wel praat (en veel) maar er is geen touw aan vast te knopen is zijn zweeds/nederlandse 2-jarig taaltje.)

Vanuit Hjulsjö, met de trein naar Nordmaling (Zweden is iets groter dan Nederland dus dat kost je al gauw een uurtje of 9) om ze te ontmoeten en direct kennis gemaakt met de omgeving, en het huis. Het voelde goed en van hun kant gelukkig ook. Een volgende keer zal ik meer vertellen over Janneke en Roger en hun bedrijf “Where the wild rivers runs”.

Maar goed zo zie je maar 1,5 jaar geleden had ik nog nooit gehoord van de mensen hier boven en al helemaal niet van de plaats (Lögdeå) waar ze leven, maar door een beetje te dromen en met hulp van mensen om je heen die je willen helpen met je droom, kun je heel ver komen.

Ook zin om nieuwe mensen te ontmoeten of om op te gaan in een gezin waar je altijd welkom bent? Je kunt er op vakantie, actief (je moet echt heel sportief zijn wil je Sjaak en Mayke moe krijgen), of leuk spelletjes spelen (hoewel je wel tegen je verlies kunnen want het zijn echt monsters als het op Risk en Keezen aankomt, wel gezellige monsters hoor) maar ze doen ook heel veel andere goede dingen dus als je om wat reden dan ook nieuwsgierig bent, ik weet uit ervaring je bent altijd welkom bij http://www.huizeroots.nl het is echt geweldig.

Volgende keer meer over Where The Wild Rivers Runs, want ook hier kun je geweldig vakantie vieren. Nu alvast een kijkje nemen? http://www.wherethewildriverruns.com

4 gedachten over “Om je dromen waar te maken…

  1. Heey lieve neef, ondertussen ook eindelijk ingelogd( je weet computers/ internet is niet mijn sterkste kant) maar wat een leuke verhalen en vooral te lezen over jouw dagelijkse leven in het verre koude noorden! Ik blijf je volgen hoor en vind het zo fijn dat je het naar je zin hebt.Ik kijk uit naar het volgende verhaal, lieve groetjes van alle “stapeltjes” en aanhang vanuit het heerlijke Portugal.Tot later, je tante Janneke!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s