Zo het nieuwe jaar is inmiddels begonnen dus wens ik iedereen een heel mooi en goed jaar. En geniet er maar van want we hebben een lekker lang jaar, dit jaar. Dus tijd genoeg om er wat moois van te maken.

Dit jaar voor het eerst een traditionele Zweedse kerst en oud & nieuw gevierd. En dat is toch wel anders dan in Nederland. Nu is kerst hier sowieso minder belangrijk. Advent daar in tegen wordt hier wel grootst aangepakt. Als je verteld dat je twee kerstdagen gewend bent dan kijken ze je aan alsof je van eland een kopstoot hebt gekregen want dat kennen ze hier al helemaal niet (nou denk ik dat er behalve in Nederland ook maar weinig landen zijn waar ze twee kerstdagen hebben, ik heb het tenminste nog nooit ergens meegemaakt) maar goed de kerstdagen, of dus kerstdag, zijn/is niet zo belangrijk, kerstavond dan weer wel.

Als je uitgenodigd wordt bij een Zweedse gezin, dan is dat dus de dag voor kerst, je wordt dan door de gastheer opgehaald al mooi op tijd want er zijn niet veel belangrijke momenten in Zweden die met tijd te maken hebben, maar op kerstmiddag wel.

Silas op en top geconcentreerd

Om klokslag 1 minuut voor 15.00 zit iedereen voor de buis. Jawel een soort kersttoespraak maar dan niet door de koning of zo maar elk jaar door een andere Zweedse beroemdheid. Na een minuut of 10 kan het feest dan echt beginnen. 2 uur lang tekenfilms kijken… vooral van Disney, wat mijn geluk was want die vind ik zelf ook best leuk. Maar echt het hele gezien zit strak voor de buis te kijken. (Of voor sommigen dan liggend) maar goed, tekenfilms dus… de hele middag.

Als dit festijn dan voorbij is, is het tijd voor het kerstdiner, niks geen gourmet of rollade, nee het traditionele Zweedse kerst gerecht is Julbord (spreek uit Juulboerd). Belangrijk onderdeel van het Julbord is Janssons Frestelse, ofwel “Janssons verleiding”. Geen idee wat de best man gedacht heeft toen hij een mooie Zweedse aan de haak probeerde te slaan, maar zijn idee heeft zeker gevolgen gehad. Het is een gratin van geraspte aardappel, ansovis, boter en nog het een en ander, erg lekker!

Naast deze lekkernij wordt er nog veel meer geserveerd. Je moet het je voorstellen als een soort tapas maar dan met Zweedse of andere scandinavische producten. Je begint met de koude gerechten, zoals worst, paté, verschillende soorten kaas, vis, salades, brood en daarna de warme gerechten met o.a. ham, gehaktballetjes, wederom verschillende soorten vis, en het Julbord dus. Het één is nog lekkerder dan het ander echt super!. Gelukkig was ik vooraf gewaarschuwd om je niet al te vol eten met de lekkere koude gerechtjes want het warme zijn minstens zo lekkerder.

Daarna was het tijd voor de kerstman. Best grappig niks geen stiekum gedoe. Je ziet hem al van verre aankomen met een lantaarn van de berg af gewandeld. De rendieren zullen wel kerstreces hebben gehad wat die heb ik niet gezien wat niet weg neemt dat dit al heel leuk was om te zien in het stikke donker. En de kerstman die komt natuurlijk binnen om cadeautjes uit te delen. De kerstman was in dit geval de heer des huizes en zo leuk… zoon lief, die bij hem op schoot zat had niks in de gaten, die was zo onder de indruk dat de kerstman er was, dat zelfs de rode tas van Dirk supermarkt uit Nederland hem helemaal niet van de wijs kon brengen. En dat papa “toevallig” even bij de paarden is… tja beetje dom dan mist hij mooi de kerstman, zal Silas wel gedacht hebben.

Hoe dan ook, al met al een hele gezellige en leuke avond. En we hadden, hoe kan het hier ook anders een witte kerst. Maar dat was het dan ook wel zo’n beetje voor wat de kerst betreft. Eerste kerstdag… ok een paar winkels in het dorp waren dicht (waarschijnlijk die met buitenlandse eigenaren) maar het merendeel was gewoon open en was het eigenlijk een gewone dag. En tweede kerstdag, nou ja dat schreef ik al, dat vinden ze maar vreemd hier. Waarschijnlijk denken ze (maar zeggen het niet) dat die Hollanders alleen maar vrije dagen willen, en wees eerlijk. Wie niet?

Vuurwerk in Harlingen, paar jaar geleden

Kerst geweest… op naar oud & nieuw!
Ja voor kerst had ik voor het eerst een oerdegelijk hollands kerstbrood gemaakt (incl. de spijs, nooit geweten dat dat zo simpel was) en wat doe je dan met oud en nieuw? Precies oliebollen maken.

Opzich niet zo heel ingewikkeld maar het wordt toch een uitdaging bij gebrek aan een keukenweegschaaltje… want hoe weeg je dan 12 gr. gist af… in de maatbeker? Ja 500 gr bloem is te doen, dat staat er gewoon op, maar gist staat er sowieso al niet op en dan 12 gr.? Lastig. Internet dan, tenslotte weet Google alles dus de vraag “Hoeveel weegt een theelepel gist?” vond ik nog niet zo raar… nou Google weet dus niet alles want het antwoord bleef die me schuldig, een theelepel zout ja dat wel maar dat hielp me niet echt. Dan maar op de “Guus Geluk” methode, kieper er wat in en hopen op succes… Rijst het naar het plafon, dan was het teveel, blijft het als een klont in de kom liggen, dan weer te weinig. Er was beweging te zien na een uurtje rijsen dus ik ging ervoor.

Achteraf gezien had ik nog ff snel een staatslot moeten kopen want zoveel geluk heb je niet vaak maar wonder boven wonder had ik dat dit keer wel de bollen helemaal goed gelukt, lekker luchtig en niet te machtig. Heerlijk dus.

En dan oudjaarsdag zelf. Ik woonde de laatste tijd in Nederland een soort van in het oosten (net niet helemaal maar goed, een stukje rechts van het midden zullen we maar zeggen) en daar is het traditie dat er (eigenlijk al dagen van te voren) flink met carbid gewerkt wordt. Nee niet in melkbussen, dat is voor jochies, deze mannen knutselen het hele jaar aan kanonnen, en dan wel zulke dat Napoleon jaloers geweest zou zijn. En met de grote van het kanon neemt natuurlijk het geluid evenredig toe.

Ik vond het hier in de omgeving dan ook opvallend rustig, maar braaf als ik ben, dacht ik die Zweden houden zich echt keurig aan de regels, zal overdag wel niet mogen. Maar als dat zo is, dan is er waarschijnlijk ook een nachtelijk verbod, complete rust, zulk mooi vuurwerk als op de foto hierboven in Harlingen heb ik hier niet gezien (en het was niet mistig).

Misschien in Stockholm of Umeå maar niet tussen de bergen in het bos. Wel geteld 1 vuurpijl, maar dat was al rond 19 uur, bij de buren, die leven in een andere tijdzone denk ik. Hoe dan ook om in Nederlandse politietermen te spreken “Het was een relatief rustige nacht” waarbij je dat relatief gelijk weer kunt vergeten. Het bleef nog lang rustig in Nordmaling.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s