Ja sorry hoor maar wie heeft jullie verteld dat ik de staatslotterij heb gewonnen? Zodat ik de hele dag niks hoef te doen? Ik heb al verschillende keren de vraag gehad “Wat doe je nou zo’n hele dag?” Nou dat zal ik jullie dan eens vertellen neem de dag van gisteren bijvoorbeeld. En gelukkig zijn er maar weinig dagen die op elkaar lijken dus het is niet iedere dag het zelfde maar ja je moet toch ergens beginnen dus dan nemen we de middelste van de week maar, en laat dat nou toevallig gisteren geweest zijn…

Het eerste wat ik altijd doe ‘s morgens is mijn oogjes openen. Diegene die zegt als eerste naar de toilet te gaan ofzo geloof ik voor geen meter of ze moeten wel een geweldig richtings gevoel hebben. Grappige is dat diegene dan juist weer altijd de navigatie in de auto aan hebben, zelfs als ze naar huis rijden, maar goed ander verhaal. Oogjes open doen is wel net zo handig als je koffie wilt zetten of uberhaubt zonder brokken het bed uit wil komen. En als het een mooie dag qua weer beloofd te worden, dan is dit het uitzicht vanuit de slaapkamer. 

Dat kan minder vind ik zelf, ze hebben hier natuurlijk het noorderlicht maar dit, ik noem het maar “oostenlichten”, is ook wel geweldig om naar te kijken. Goed na van het uitzicht genoten te hebben begint het echte werk… koffie zetten! En zodra de koffie gezellig pruttelt is het tijd om het monster voeren. Nee het leeft niet maar vreet wel enorm en dan met name hout, maar verpakkingen of papier zegt hij ook geen nee tegen. Soms ben ik zo goochem om ‘s avond alvast hout van buiten naast hem te leggen, maar meestal ben ik te lui, of om het positiever te zeggen, denk ik daar niet aan, en omdat ik ‘s morgens nou niet de snelste van het stel ben en aankleden pas na het douchen hoort, ga ik maar in een jogging- of trainingsbroek naar buiten om hout te halen. Wat op zich geen probleem is met een temperatuur als vandaag (+2 ofzo) maar geloof me bij -12 is het best fris. Maar niet getreurd om een fikkie te mogen stoken moet je er wat voor over hebben en als je voor het monster zit ben je ook zo weer lekker warm.

Als we de vlam in de pijp hebben is het de hoogste tijd om terug te keren naar de koffie en het ontbijt. Ik weet niet hoe het kan of wat het verschil is tussen een Nederlandse of Zweedse kip maar de eieren die eruit komen zijn echt heel erg lekker. Helemaal met de wel bekende Aromat (wat dankzij mij lieve zus in een min of meer een groot verpakking hier naar toe gestuurd is) dus iedere dag verdwijnen er een paar eitjes uit de kast. 

Tja en dan… als man ontkom je er niet aan je moet de dames tevreden houden en verwennen oftewel de stal in om de schapen hun ontbijt te bezorgen… ja tafeltje dekje is er niks bij. maar wie wil er nou wel 9 boze dames in de tuin dus ik doe elke dag braaf mijn best.

Het huis is van… pff geen idee eigenlijk, ik denk ergens rond 1950, en hoewel er al veel gebeurd is moet er ook nog veel gebeuren. De woonkamer, keuken en sommige slaapkamers hebben al een renovatie gehad maar de entree, toekomstig eetkamer, badkamer beneden en hier boven de badkamer en de slaapkamers op zolder zijn nu aan de beurt dus genoeg te doen. Dus als ik niet aan het werk ben om (uiteraard) mooie brochures, websites of andere marketing uitingen te maken ben ik een echte klusser aan het worden. Schilderen, slopen (waar ik ernstig goed in ben), repareren (iets minder goed)… ja echt het programma “Help mijn man is klusser” hoeft hier niet langs te komen want alles hier passeert in rap (lees mijn) tempo, de revu.

De dagen vliegen hier voorbij alsof het vakantie is… nee ik heb net uitgelegd dat ik de hele dag bezig ben dus ik zit niet in m’n zwembroek met een boekje bij de rivier maar het voelt eigenlijk wel zo. Misschien komt het omdat de dagen hier nu kort zijn dat het gevoelsmatig allemaal zo snel gaat, hoewel je kunt het echt al zien en merken vorige week was het hier om 16.00 al stikke donker, nu is er nog schemer dus het wordt al langer licht.

Tussen de bedrijven door moet je, vooral ‘s morgens, het monster een beetje in de gaten houden zeker als het koud is buiten. Maar dat is het nu niet echt dus kan ik het wat dat betreft wat rustiger aandoen. Je leest op diverse forums dat heel Zweden er niks van snapt maar de temperatuur is op zijn zachts gezegd een beetje vreemd. Het is hier veelste warm, in januari boven 0 dat zijn ze niet gewend, vorig jaar rond deze tijd was het -20. Klimaat verandering? Nee denk het niet. dat kan nooit zo snel in een jaar, hoewel Herman Finkers er onderzoek naar gedaan heeft en hij begrijpt niks van de wetenschappers die er een mening over hebben en is zelf op onderzoek uit gegaan zo verteld hij in een van zijn programma’s om de stijging van de zeespiegel te bestuderen en hij heeft ontdekt dat het toch wel snel ging. Hij had binnen 6 uur tijd een stijging van 1,5 meter waargenomen. Dus tja wie weet.

Hoe dan ook, Ik ben bezig en kijk niet hoe het gras groeit, want ten eerste groeit dat niet in januari en ten tweede heb ik er geen tijd voor, want moet ondertussen ook nog Zweeds leren en dat valt ook niet altijd mee, het lezen gaat nog wel maar de uitspraak een å wordt uitgesproken als een soort van ooo dus Umeå wordt dan Umeooo tja je moet er maar aan denken maar het leuke en goede is de Zweden spreken allemaal perfect Engels en ze vinden het hardstikke leuk dat je het in ieder geval probeert… al snappen ze er geen hout van als je iets vraagt en in hun ogen ziet dat ze zich afvragen “Waarom probeer je geen engels?” maar we doen ons best, blijven oefenen zeggen ze dan komt het vanzelf… 

4 gedachten over “Een Zweedse dag

  1. Leuke blog heb je, en herkenbaar. Al hebben wij een andersoortig monster, dat we minder vaak hoeven te voeren (pellets). Overigens begint jouw dag op n relaxed tijdstip als je dat uitzicht hebt voor het opstaan 😉 deze tijd van het jaar. Ik woon een paar hond km zuidelijker, maar zo’n plaatje zie ik in dec/jan als ik al even in de weer ben. Lycka till med språket!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s