dat hoef jij niet altijd te eten.

Om erbij te horen doe je natuurlijk wel een beetje je best. En uiteraard wil ik erbij horen maar… er is een uitzondering. 

En die uitzondering heet Surströmming. Als je dat letterlijk vertaald gaat het nog wel want dan is het zure haring. Maar die vertaling is veelste te vriendelijk. Zure haring is nog wel ok, hoewel ik persoonlijk de voorkeur aan een zoute geef, maar deze is behalve zuur ook nog eens gefermenteerd, oftewel gegist. Werkelijk waar als ze dat niet luchtdicht zouden verkopen zou ik nooit meer in de buurt van een supermarkt of viswinkel komen. Je kunt nog beter voor straf een week in een kippenstal met verrotte eieren zitten want het stinkt wel zo verschrikkelijk afschuwelijk. Ik snap niet dat ze het uberhaubt in de buurt van hun mond krijgen of de mensen die het eten hebben een permanent verstopte neus.

Een wandeling over de Amsterdamse vismarkt is er echt een genot bij. Ik weet niet precies hoe het hele proces in zijn werk gaat maar wat ik wel weet is dat ze de haringen pekelen en dan in vaten doen die ze in de zon zetten (daar ga je al) dan gaat de boel dus gisten zeggen ze, ik noem het eerder “het versneld over de datum krijgen” oftewel rotten maar goed als ze zover zijn, en dat gaat dus aan de hand van de geur. Ja serieus er zijn mensen die daar hun werk van gemaakt hebben, die ruiken en beslissen dan of ze in blik gedaan (gelukkig) kunnen worden en daar gaat het gistings proces nog even door. Door de gassen die daarbij vrij komen komt het blikje onder druk te staan en je wordt dan ook geadviseerd om het blikje onder water te openen… als het vocht op je zondagse goed komt, kun je de maandag erop naar de winkel om nieuwe te kopen want die geur krijg je er nooit weer uit. Een stinkdier is daar nog een soort van “Hugo Boss Dark Blue” bij.

Maar dat is tot nu toe het enige wat ik tegen ben gekomen wat echt niet te haggelen is. Wat hier dan wel weer geweldig is dat ze het hele jaar door grillen… ook wel bekend als bbq-en maar dat is toch echt anders. Barbeque is een gesloten geval, grillen is, tja euh op een rooster en vuur of in ieder geval iets heets eronder je eten warm maken (niet zwart want dan heb je zitten slapen).

Als je in Nederland in de winter de bbq of gril uit de schuur of garage haalt loop je het risico dat de buren de GGZ bellen maar hier niet. Zo werd ik afgelopen weekend uitgenodigd om voor de lunch te komen grillen. Uiteraard ben ik daar wel voor te porren, fikkie maken en dan hamburgers en worstjes grillen en natuurlijk op eten. -4… maakt het uit als je het koud hebt gewoon iets dichter bij het vuur gaan zitten en met een uitzicht op de rivier en leuke mensen om je heen krijg je het niet zo snel koud.


Nee grillen doen ze hier veel maar niet veel in hun tuin heb ik wel begrepen. Overal in de natuur zijn grill plekken, soms overdekt, soms niet. En allemaal worden ze door de overheid onderhouden en geregeld. Zelfs het hout om een vuurtje te stoken ligt er meestal bij en als het op is… ook geen probleem een bijl en/of zaag ligt er vaak bij. Mocht je geen zin hebben in haken of zagen dan kun je altijd zelf wat hout meenemen, maar er ligt bijna altijd wel genoeg en meestal ook nog in een soort van houthok(je), waar menig openhaard bezitter jaloers op zou zijn.

En mocht je als je op vakantie hier bent niet zo’n plek kunnen vinden… je moet dan wel erg je best doen, maar vooruit het kan, ook geen probleem in Zweden kennen ze het allemansrecht. Is geen echt “recht” en ook geen wet maar het komt er op neer dat als je niemand lastig valt, niks kapot maakt en je zooi weer opruimt je van alles mag in de natuur. Dat zijn 3 regels er komt er nog één bij, je moet ongeveer 100 meter bij het prive gebied van iemand weg blijven om een fikkie te stoken of je tent op te zetten. dus als je langs komt en hier in de tuin een tent op wil zetten, ben je welkom maar wel eerst vragen. En oh ja voor de camper en caravan bezitters… die mogen niet zomaar in het bos of op het strand de boel uitstallen, het mag wel op iedere parkeerplaats maar niet daarbuiten! De kans dat je een bekeuring krijgt en weggestuurd wordt is er… maar gezien de politie hoeveelheid buiten de grote steden is die kans klein maar goed jullie kunnen niet zeggen dat ik niet het niet gezegd heb.

Om nog even op het eten van de Zweden terug te komen, willen ze Nederlands eten? Echt wel! Heb inmiddels diverse broden gebakken die tot de laatste kruimel opgingen. Oliebollen? Ze vinden ze er wat raar uitzien maar wel erg lekker. En kroketten? Over heerlijk, ze snappen niet dat ze niet gewoon in de supermarkt liggen (zelf maken is trouwens ook ernstig simpel). En wat eet de traditionele Zweed bij het avond eten… gewoon net als Hollanders. Aardappelen, groente en vlees en dat komt goed uit in het inburgerings programma hier want vanavond staat er gewoon lekkere bloemkool, aardappeltjes en gehaktbal op het menu dus… njut av din måltid

7 gedachten over “Wat een Zweed eet…

  1. Was weer een ‘smakelijk’ verhaal Harald. Ik begin onderhand zin te krijgen om ook eens langs te komen. Fikkie stoken, BBQ, klinkt aanlokkelijk. Alleen die -4 vind ik dan weer wat minder:-|

    Like

  2. Wat leuk geschreven weer..-4 dar wordt het tenminste nog winter. Zie uit naar je volgend verhaal. Misschien iets over zalm forel of grote snoeken of baarzen. 😂

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s