hier Überhaubt ganz viel Schnee!

Zat ik de vorige keer nog te mopperen dat het een winter van 2 halen, 3 betalen was… nou daar heb ik best een beetje spijt van. Of nou ja eigenlijk geen spijt, want mooi is het natuurlijk wel.

Alles wit, de bomen die puffen en steunen onder het gewicht van de sneeuw… jawel het heeft hier de afgelopen dagen behoorlijk gesneeuwd. Als ik naar de schapen loop dan zie ik mijn edele voetjes niet eens meer, en dat is op zich best knap aangezien die toch wel het formaat slagschip hebben, zeker in mijn bergschoenen. 

Het blijft een raar fenomeen dat weer, wil je iets dan krijg je het nooit, wil je het niet dan staat het ineens als een verrassing voor je deur (of in dit geval boven je hoofd). Maar ik weet nu hoe het werkt, je moet gewoon even flink mopperen dat het nergens op lijkt en voilà de weergoden verhoren uw geklaag! Super toch dat het zo werkt. Nu alleen nog dat het ook voor de koelkast werkt, ga ik er iedere week voor staan, mopper “alweer te weinig te kiezen” geen zin om boodschappen te doen, even mopperen en de volgende dag is die weer gevuld… lijkt me ideaal.

Maar hoe zouden dieren die hun winterslaap houden er eigenlijk mee omgaan? Het leek min of meer voorjaar hier de afgelopen 14 dagen. Worden ze dan wakker uit hun winterslaap? Of hebben ze een (interne) wekker die niet eerder rammelt dan rond maart ofzo. Ik bedoel als ze wel wakker worden, hebben ze uiteraard honger en eten ze hun verzamelde voorraad op… gaan ze dan opzoek naar een nieuwe voorraad? Probleempje is natuurlijk dat het niet of in ieder geval moeilijk te vinden is. Ten eerste ligt het onder de sneeuw, de grond is ook keihard en na het weekend gaat het een graad of 15 vriezen, en da’s best fris voor als je net onder je dekbedje weg komt. Nou ja ik hoop voor ze dat ze gewoon lekker door snurken dan is er wat dat betreft ook weer niks aan de hand.

Nog zo’n vraag over dieren en hun winterslaap. Hoe doen ze dat? Moeten ze die 2 of 3 maanden dat ze er druk mee zijn niet even naar de toilet? Of laten ze het maar gewoon open? Geen idee had toch beter op moeten letten toen ik de kans had bij Biologie. Maar tja had ander prioriteiten.

Hoe dan ook, het lijkt erop dat (afgezien van gister) toen was het echt prut weer, van die fijne sneeuw/regen waarvan je denkt het valt wel mee, maar na een kwartier buiten spelen is je broek toch ernstig nat. Maar zoals gezegd vanaf vanavond gaat het hier weer flink vriezen dus dat wordt spektakel op de weg, beetje dooi gehad en dan bingo… -12 je begrijpt wat er dan staat te gebeuren. Er staan hier maar 4 huizen beneden aan de berg, beetje weinig klandizie anders zou ik serieus overwegen om een ski liftje (zonder ski’s) te installeren en dan natuurlijk voor iedereen te gebruiken (voor een leuk tarief natuurlijk). Ja ze moeten er wat voor over hebben maar ze komen dan wel makkelijk boven, en ook niet onbelangrijk veilig beneden.

Over 3 weken komt er familie deze kant op en ik krijg bijna iedere dag de vraag wat voor weer het dan wordt, want ze willen wel flinke sneeuw en dito vorst… tja alsof ik dat weet. Als weerman zou ik een topper zijn als ik na de eerste 2 zinnen met het weerbericht mocht stoppen, dan had ik het namelijk altijd goed want altijd en eeuwig beginnen ze de weersVOORSPELLING met “Eerst even een terugblik op gisteren…” Ja zo kan ik het ook, daarvoor hoef ik niet eens naar de lucht te kijken om te zien of er al zwaluwen zijn.

Maar ik ben de beroerdste nou ook weer niet dus heb voor de zekerheid maar een zakje met sneeuw in de vriezer gelegd. Mocht het onverhoopt niet vriezen rond die tijd kunnen ze daar mooi naast gaan zitten, hebben ze vorst en sneeuw. Onder het motte van U roept, Wij draaien kan er aan ieder verzoekje voldaan worden hoor. 

De rivier is inmiddels bijna helemaal dichtgevroren, op sommige stukken is er nog een stukje open vanwege de stroming maar dat duurt ook niet lang meer en dan kun je oversteken zonder nat te worden. En da’s mooi handig want dan ben ik zo bij Janneke en Roger voor de koffie. Eigenlijk was ik nooit zo’n natuur freak. Ja ik weet wel wat ik mooi vind buiten en wat niet, ik kan een roos ook wel onderscheiden van een tulp, en een berk met een kerstboom lukt ook wel al wordt dat al moeilijker. Komt toch weer het niet opletten bij biologie om de hoek kijken, mijn moeder zei het vroeger al “Later krijg je er spijt van” en ik maar denken ‘echt niet’, maar zoals altijd met moeders ze had toch gelijk. Ben dan wel geboren in een dorpje maar daarna al rap verhuisd naar de steden. Dus nee een echte bioloog ben ik niet, en zal ik ook niet worden. Maar sinds Zweden gaat het de goede kant op en dan met name het leven wat bestaat op 4 poten en een staart.

Heb ik altijd al leuk gevonden maar nu je ze in het wild kunt zien is het nog leuker. Helaas komen er hier in de buurt weinig tot geen wolven voor, en als dat al zo is dan wordt er direct volop op gejaagd wat een uitzondering is want dat mag officieel niet maar omdat er hier niet veel elanden leven en wolven dat ook wel grappige beesten vinden worden de elanden op die manier een soort van beschermt. En dat mag dan weer wel.

Wanneer je door de tuin naar de rivier loopt en het gesneeuwd heeft zie je regelmatig verse sporen… De eerste week was ik in euforie… sporen bijna tot aan de voordeur! Ja spannend wat zou het geweest zijn. Natuurlijk direct een dierenspoor App gedownload en speuren maar… tja beetje jammer was de conclusie wel…het was een kat, leuke beesten hoor maar als je denkt dat je iets van wild in de tuin gehad hebt ’ s nachts is het toch ietwat teleurstellend als het de kat van de buren blijkt te zijn geweest.

Maar aan het eind van de tuin als je in de buurt van de rivier komt zie wel heel regelmatig sporen van bevers, heb ze helaas nog niet gezien, de sporen wel maar de beesten niet bedoel ik, maar er zijn genoeg verschillende sporen dus dat moet een keer lukken. Ook hoop ik, behalve de wolf ook nog een keer een beer tegen te komen, maar dan moet ik nog even geduld hebben want die hebben uiteraard hun al eerder genoemde winterslaap nu. Althans als het goed is, maar ze schijnen er wel te zijn.

Het zou een wonder zijn als je dat soort beesten ziet terwijl je in de auto zit, daarvoor moet je toch meer de bossen in. En op een sneeuwscooter heeft dat ook niet zoveel zin dat lijkt me duidelijk. Nee dan te paard dat lijkt me nog wel wat, of nog mooier een stuk of 6 husky’s in de kennel en dan die zo af en toe voor de slee en crossen maar. Over paardrijden gesproken, ik wil al heel lang een keer te paard gewoon naar een supermarkt, beest op de parkeerplaats “parkeren” en dan boodschappen doen alsof het de gewoonste zaak van de wereld is… lijkt me echt geweldig. Toch maar eens met Janneke overleggen of ik die mooie donkere Zweedse knol van haar niet een middagje mag lenen. Ze heeft ook nog zo’n echt western zadel erbij… nu alleen nog een kobooi hoed en het feest kan beginnen….

Een gedachte over “Schnee? Es gibt…

  1. Alweerr een leuk verhaal. Hier alleen maar regen bij super zachte temperaturen. Zitten er niet heel veel vogels rondom je huis. Leuk om ze te voeren, misschien zijn ze wel erg tam omdat ze niet veel mensen zien..
    Maar misschien zit ik er ook wel helemaal naast.
    Zie uit naar het volgende verhaal

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s