…hoe kom je eraan?

Soms vraag je je wel eens af hoe of waarom doen ze iets? Ik persoonlijk vind dat een hele belangrijke vraag (tenslotte is goed gejat beter dan slecht bedacht) want soms hoor of zie je dingen dat je het je echt denkt “Hoe kan dat nou?” Praktische dingen maar ook gewoontes e.d. waarom? en hoe? En nee dan heb ik het niet over illusionisten of ander soort gelijke gek makende grapjassen, maar gewoon schijnbaar dagelijkse dingen en gebeurtenissen.

Voorbeeldje… Zweden zijn koud en afstandelijk zeggen ze, in Nederland ook zeker wel bekend want daar wordt ook beweerd dat Friezen en Grunningers ook zo zijn in de omgang en dat zou dan komen omdat ze noordelijk wonen. Maar als zij het al zijn, dan moeten ze hier in Zweden wel vrieskou uitademen. Maar waarom? En hoezo? Het heeft dus niks te maken met het feit dat mensen niet aardig zijn of geen interesse in je hebben, absoluut niet want, het is eigenlijk heel logisch. Als je even 1,5 minuten de tijd neemt om er over na te denken is het heel goed te begrijpen, en vrees niet ik ben geen filosoof of ander geleerd wezen, want zo ingewikkeld is het niet. Het is hier nou eenmaal wat frisser dan laten we zeggen Jamaica. Je gaat hier dus echt niet voor je lol een praatje maken op straat om blauwe lippen te krijgen. Je kijkt wel uit! Antwoord geven als iemand de weg vraagt kan nog net, maar je moet het niet doller maken. Da’s niet koud zijn, da’s gewoon slim zijn.

Nog zoiets waar ik me over verbaasd heb. Vuurtje stoken en dan niet om gastronomische hoogstandjes te fabriceren, ook niet om het huis te verwarmen maar voor de gezelligheid. En dan speciaal voor de mensen zoals ik… die wel willen genieten maar op dat soort momenten zo min mogelijk willen sjouwen, sommigen noemen dat lui, ik noem het “enjoy the moment”. Iedereen weet (althans daar ga ik dan voor het gemak maar even van uit) dat warmte omhoog gaat, zo ook vuur en ik ga hier niet de Einstein uithangen om te beweren dat het niet zo is maar… als je lang van je hout en dus van je vuurtje wil genieten dan moet je boven aan beginnen. Echt waar ik zal het op een tekening laten zien.

Het stappenplan gaat als volgt. Stapel min of meer gelijke houtblokken of stammen op, 3 of 4 naast elkaar, al naar gelang hoe breed je je paasvuur wil maken, en dan 90 graden gedraaid de volgende laag er op, en zo verder tot dat je vind dat het hoog genoeg is. En maak er nou niet gelijk een eiffeltoren van want die flikkert natuurlijk om en heb je de heg van de buren in de hens gestoken, maak je zeker geen vrienden mee.

Om het aan te steken leg je bovenop wat snel brandbare takjes, houtsplinters, bladeren of wat dan ook, en nee niet denken van dat schiet niet op ik doe het wel met benzine of kerosine want dan eindig je net als diegene die het buskruid uitgevonden heeft… zonder oortjes en da’s niet fijn.

Echt waar deze methode werkt geweldig. Het vuur brand zeker 3 tot 4 keer langer dan dat je het van onder aansteekt. Je hebt dus de hele avond gezelligheid en warmte zonder dat je maar één keer je stoel hoeft te verlaten. Kan het nog mooier, nee die Zweden zijn zo gek nog niet.

Zo krijg ik langzamerhand allerlei tips en weetjes te horen van de echte bush people hier, nog een poosje en dan kan ik survival tochten organiseren, hoewel slapen in het bos bij -19 nou niet echt heel hoog op mijn bucketlist staat maar het kan. De kans dat je dan de wilde beesten tegenkomt die ik heel graag een keer wil zien zonder dat ze achter tralies zitten is dan in ieder geval groter, maar dan nog moet je heel veel geluk hebben. Ik vroeg laatste aan een echte survival man hoe het toch komt dat die beesten die ik graag wil zien, zo moeilijk te spotten zijn. Het simpele antwoord was “Omdat ze jou niet willen zien” Nou daar kon ik het mee doen, wat weer een compliment. 

Roger was 2 weken als guide richting Noorwegen vertrokken en hij kwam thuis met foto’s van “bijna” ontmoetingen met een beer en lynx. Van de Lynx had hij hele verse sporen gezien en had van heel dichtbij foto’s gemaakt van een berenhol, die gelukkig voor hem aan het snurken was, maar wel duidelijk aanwezig. Kijk dat komt in de richting natuurlijk maar is nog niet helemaal het echte werk zoals ik graag wil. Ze zien bewegen en ik weet inmiddels wat je moet doen als je wel het geluk hebt oog in oog te komen met een beer dus mocht het zover komen, en ik kan op dat moment de instructies nog boven tafel krijgen, dan kan ik jullie vertellen hoe het was… tot die tijd moeten we maar denken “We hebben altijd de foto’s nog” ok van een ander dat dan weer wel maar ja je kan ook niet alles hebben tenslotte.

Een gedachte over “B(o)eren verstand…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s