…het weekend niet?

Zo en dan is het zomaar weer donderdag nog even doorbijten en dan is die er weer… het alom geprezen weekend. En wees eerlijk wie kent die niet? Tijd voor nog leukere dingen te doen dan de rest van de week. Zo jammer dat de ruimte tussen maandagochtend en vrijdagmiddag relatief lang is, maar ja door de week is het toch ook wel leuk.

Vorige week had ik een afspraak in Tavelsjö. Waar?? Ja daar! De echte lange afstandsschaatsers onder ons kennen het misschien want er wordt daar ieder jaar een toertocht en wedstrijd gehouden waar, en dat is echt zo, internationaal veel schaatsers op af komen. Niet dat ik het kende voordat ik er een afspraak had, moest ook op de kaart kijken. Maar ja ik ben dan ook niet zo’n schaatser en al helemaal niet van de lange afstand. Nee ik beperk me op dat gebied om heel ingespannen te kijken naar schaatsen. En daar kun je ook best moe van worden… of is het lui?

Hoe dan ook vorig week naar Tavelsjö toe en ondanks dat het een klein dorpje is, ligt het er wel geweldig mooi, ingeklemd tussen de bergen direct aan een groot meer. Niks geen hoogbouw of platte bungalow achtige bebouwing, nee allemaal van die leuke, typische Zweedse huisjes (en in sommige gevallen huizen). 

Ik was daar om te kijken en te praten over het overnemen van het Wärdshuset. Dat is een horeca toestand waar ze nieuwe impulsen voor zoeken. Nou wil ik al van heel jongs af aan een eigen “club” en van het restaurant wezen heb ik alleen verstand van aan een tafel zitten en als het goed is lekker eten, maar ach het ligt in de buurt (maar 2 uurtjes noordelijker) en de mensen vinden het wel interessant dat er een Nederlander belangstelling had. Dus ik er naar toe vol verwachting klopt mijn hartje tenslotte wel vaker dan één keer per jaar en je weet tenslotte nooit hoe een koe een konijn vangt en van luisteren word je alleen maar slimmer, ligt er wel aan naar wie je luistert natuurlijk, dat dan weer wel. Leuke mensen, leuk pand, schitterende tuin voor buiten activiteiten direct aan het water, dus mogelijkheden genoeg en dat is ook wel zo, alleen hoe overleef je als de openingstijden nu beperkt zijn tot het weekend, en dan vaak ook nog op zondag dicht omdat ze “andere dingen” te doen hebben, het dorp telt slechts 400 inwoners, er zijn weinig tot geen plekken in de directe omgeving voor toeristen om te ovenachten, ze al met hun oortjes begonnen te flapperen als je alleen al het woord marketing uitsprak, en dan heb ik het nog niet eens over de ervaring die ik niet heb om ALLES te moeten regelen voor zo’n onderneming. Heb er nog wel een paar dagen serieus over na gedacht, want een mooi kans was het wel, maar nee hoewel ik absoluut niet vies ben van hard werken en/of lange dagen, dit zou toch te veel worden. Dus heb de mensen heel vriendelijk bedankt maar dat gaat hem niet worden.

Maar wel weer wat wijzer geworden en een leuk reisje gehad, op de terugweg nog even Umeå in geweest, het is en blijft toch een mooie stad om door heen te slenteren en als je zoals ik vorige week een paar dagen amper de berg op kon komen (nee ik ben niet spontaan slecht ter been geworden, het was gewoon kl… weer) dan is het best leuk om tussen mensen te lopen en al loerend ergens een kop koffie te drinken. Waarbij je voor het laatste wel een paar regels moet toepassen en de eerste en belangrijkst is… kijk goed waar je naar binnen stapt en hoe ze de koffie serveren. Heel gewoon hier in Zweden is dat je naar de bar (of iets wat er op lijkt) loopt, koffie besteld, je een mok in je handen geduwd krijgt en een wijzende vinger om je duidelijk te maken dat daar de koffie staat. Als je heel veel geluk hebt, staat er net een nieuwe kan koffie en dan gaat het nog wel maar vaak staat het er al even en daar wordt zelfs lekkere koffie niet beter van. Nee met de Zweedse koffie zullen ze hier nooit beroemd worden. Kost geen drol en een vieze smaak in je mond gratis maar beter is om even verder te lopen en kijken tot je een tentje gevonden hebt met zo’n pruttel en sis apparaat want dan is het goed te doen. In je eentje zomaar ergens naar binnen stappen (en ook gaan zitten natuurlijk) kan heel leuk zijn. Als je met vrienden of familie ergens gaat zitten zal er zelden of nooit een vreemde een gesprek met je aangaan, ga je alleen dan is de kans groot dat dat wel gebeurd en da’s best leuk. Probeer het maar eens. 

Maar goed, leuke dag maar verder weinig succes, maar net als vorige week, was het alweer donderdag dus het weekend voor de deur. Gezellig. Wat gaan we doen? Het was, zoals gezegd vorige week, te lang te vies weer om ook maar iets te willen ondernemen buiten maar vrijdag knapte het al aardig op en zaterdag was het echt geweldig weer, lekker fris, zo’n -14 en strak blauw met uiterdaad dan de zon. Echt heerlijk.

Tijd voor wat buiten activiteit, maar ja als je dan het bos in gaat loop je weer in de schaduw, dat kan altijd nog. Mooi weer… genoeg sneeuw… dus dan is de keus eigenlijk ook niet zo moeilijk. Er op uit met de sneeuwscooter. Heerlijk langs de rivier, lekker genieten van van alles en nog wat. Als je die lawaai papagaai uitzet en even geniet van de omgeving is het zo stil… en zo mooi! Heel veel sporen van otters gezien en nog wat ander gespuis wat ik niet herkent heb, maar dan is het altijd leuk om te zeggen dat je sporen hebt gezien van hele wilde beesten (terwijl het ook gewoon een hond kan zijn geweest) Ik heb helaas ondanks de vele sporen nog geen otter uit de rivier zien komen om even goedendag te zeggen. Misschien moet ik maar eens zo’n blik met stinkvis in de tuin zetten… maar dan alleen als de wind een paar dagen de goede kant opstaat hoef er natuurlijk zelf niet de hele dag in te zitten. Verdwalen kan bijna niet, ten eerste je komt altijd wel ergens uit, kan zijn dat het niet is waar je dacht dat het is maar dan heb je uiteraard de helpende hand van de borden makers in de wereld. Die helpen je zo weer op weg en je kunt er alle kanten mee op.

En dit weekend? Eigenlijk nog geen idee vorige week met Roger afgesproken dat we binnenkort nog maar weer een keer gaan ijsvissen (en dan trek ik wel de dikke broek aan, want de vorige keer had ik het me toch een partij koud na een kwartier) en we gaan binnenkort ook zeevissen.

Helaas is het nog te vroeg in het seizoen om in de rivier op zalm te vissen maar die tijd komt ook nog wel…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s