met een big S van Smile (of van Sweden)

Kijk aangezien jullie toch overdag de hele dag thuis moeten zitten kan ik net zo goed nu even een verhaaltje plaatsen. Hebben jullie ook weer wat te doen. Niet dat ik het grappig vind hoor, helemaal niet. Zie het meer als sociaal bewogen (ja ik ken de woorden wel) dat ik jullie een beetje bezig wil houden in deze “vreemde” tijden.

Hier is niet echt veel aan de hand, heb nog nergens gehoord of gelezen dat in de omgeving dit stuk chagerijn van een 4Rus heeft toegeslagen, maar ik woon dan ook iet wat noordelijk. In het zuiden is het wel anders volgens de berichten, Stockholm en omstreken is nou niet echt waar je voor je plezier naar toe gaat hoewel als je wil kun je nog altijd naar het theater of restaurant daar. Maar toch… beetje oppassen kan geen kwaad.

Vorige week moest ik toch wel op reis, hoewel “moest” in dit geval natuurlijk een relatief begrip is maar ik wilde het graag en het was/is voor een goed doel.

Naar het zuiden dus, en dan natuurlijk met het openbaar vervoer, beter krijg je het haast niet hier. Op de meeste onmogelijk plekken is er wel een station dus je kunt overal uitstappen (nou kan dat altijd wel maar ja dat doet dan weer zoveel auw). Een tip voor wie ook wel eens met de trein op stap wil in Zweden. Op de meeste stations kun je dan weer geen kaartjes kopen, laat staan dat er automaten zijn dus reserveer simpel vooraf via internet… daar is het tenslotte ook voor. En als ik dan toch zo met tips bezig ben, weet je wat handig is? Google maps. Je typt waar je bent.. je typt waar je naar toe wil… klikt op het openbaar vervoer buttontje en hupsakee je krijgt alle alternatieven te zien, nog 1 klikje en je komt op de site waar je jou “droomreis” kunt boeken… het is dat er op het moment geen droog brood in te verdienen is anders zou ik serieus overwegen een reisorganisatie te beginnen, over de ict hoef ik me dan niet druk te maken, zo makkelijk.

Maar ja dankzij de corana kreeg ik een dag na het boeken een berichtje van SJ (da’s de Zweedse NS) dat ik vanaf Sundsvall het stuk naar Stockholm wel kon vergeten behalve om 6:05 of 19:08… tja niet helemaal de bedoeling dat viel in de categorie te vroeg en te laat en ik ben meer van er tussen in. Maar ook niet getreurd. Even net doen alsof je de minst bereisde toerist van het noordelijk halfrond bent en de klantenservice regelt alles. Hop nieuw ticket dus wie doet je wat. 

Vorige week maandag dus op pad, nee ik ben geen vader, geen dasje recht, of zit mijn jasje goed, hoewel het ook hier lente is heb je die nog wel nodig dus die zat wel goed. Heel lief door Janneke na haar werk ( ja die werkt zich ‘s nachts een slag in de ronde om het corana hier uit de tehuizen te houden) naar het station gebracht. Beetje te vroeg maar ja ik ben een echte reisbikkel dus anderhalf uur wachten vind ik prima, koffie kiosk open, zon buiten dus buiten op mijn gemak… ja inderdaad dat dus, wie doet me wat en voor je het weet is de trein er en ben je 6 uur later in Gällö.

Daar zit Camp Viking (what’s in the name) waar ik een gesprek had met Petra en Andre over een klus die ik eventueel voor ze zou kunnen doen. Nu denk je misschien “Petra & Andre? Da’s niet echt Zweeds” nou dan kan ik je gerust stellen dat is ook niet zo. Twee hele gezellig mensen uit Belgie, die daar 7 jaar gelden begonnen zijn met een camping. Ze hebben de renovatie behoorlijk op orde dus tijd voor wat marketing en aan verwante zaken… en via via kwam ik met hun in contact en afgesproken om eens te kijken of en wat de mogelijkheden zijn… en die mogelijkheden zijn legio. Wordt echt een hele leuke klus, de marketing van zo’n beetje D tot Z en de leestekens erbij op poten zetten, Hoezo niet van A tot Z? Nou er is ook al wel wat gedaan… ook daar leven ze niet onder een steen, maar goed hele leuke klus en heb er zin in. Daar ga ik eind van de maand een poosje wonen en werken en lol maken en… nou ja de rest ook.

Ik dacht toen nog dat ik ongeveer op de helft was van Hjulsjö dus wat doe je dan als sociaal diertje… precies een reisje plannen om bij vrienden op visite gaan. Mayke en Sjaak op de hoogte gebracht “ik ben in de buurt dus kom een paar dagen op visite? Ok? Nou hoeft dat Ok er eigenlijk niet bij, want ik heb het geluk dat Grazzy (de schat) me lief vindt… altijd wel zin hebt in een potje Keezen of Risk (als je maar niet wint) dan is het altijd goed. Als je dan ook nog beloofd om kroketten en appeltaart te maken dan zegt niemand nee toch?

De reis was ietsepietsie langer dan gedacht, gloeiende gloeiende, zoals ik zei het leek op de helft,,, nou aan m’n hoela van Gällö naar Hjulsjö 12,5 uur onderweg… er waren tijden dat je in die tijd van Stockholm naar Los Angles vloog. Was ook niet helemaal de geplande reis er ging een trein in Uppsala kapot, tja dat kan altijd gebeuren maar nogmaals je hoeft maar te bellen met SJ en echt alles wordt in een knipoog geregeld.

Ik belde alleen maar om te vragen of mijn ticket voor de volgende trein wel geldig zou zijn, kreeg ik een gelijk een heel nieuw reisschema plus ticket in mijn oor gepiept (ja mail en sms ze zijn niet voor 1 gat te vangen)… ok het was 2 stukken met de bus ipv de trein maar toch… bel eens de klantenservice van weet ik wie… dan sta je normaal gesproken minimaal 2 appels en een cola in de wacht en als je echt pech hebt is het “jammer joh kijk maar op de borden…” nee SJ heeft echt service en voor iedereen bij jullie een applaus voor het goed voor elkaar zorgen en rekening houden met, hier zijn we nog niet zover voor de mensen in vitale beroepen (hoewel er hier ook heel veel respect is hoor) maar als je de taal nog niet helemaal machtig bent, dan kun je een goede klantenservice ook vitaal noemen dus behalve voor iedereen die het meer dan verdient van mij ook een applaus voor hun… Zo reis je altijd met een big Smile.. want ondanks alle ellende hoop ik dat jullie zo af en toe blijven proberen te lachen, dan gaat het misschien met de S van Sneller voorbij.

Pas goed op elkaar (maar niet van te dichtbij, krijg je dat gedoe weer).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s