Wil iedereen toch selfies van me…

Ja geloof het of niet, sinds ik hier in Zweden woon krijg ik om de haverklap de vraag om een selfie… Wat op zich al een vreemde vraag is natuurlijk want hoe kun je mij nou om een selfie vragen… die moet je toch echt zelf maken lijkt me, en sinds een tijdje met een minimale afstand van anderhalve meter… succes ermee. Al zou ik het willen ik kan gewoon geen selfie van je maken… als ik van jou een selfie moet maken, dan is het geen selfie hooguit een youtie maar dat woord is nog niet bedacht volgens mij… maar net als met het woord selfie, de bedenker daarvan moet je een kronkeltje in de bovenleiding hebben. En daar heb ik al een hele poos last van, maar gelukkig ben ik niet net als de NS want als daar wat aan de bovenleiding mankeert ligt alles stil. Bij mij functioneert het meeste nog, maar wel op mijn manier, dat dan weer wel. Dus ik zou het woord youtie bedacht kunnen hebben.

Maar goed selfies dus, hoe kom ik daar nou weer bij, nou er zijn gewoon een paar dingen wat ik me zo nu en dan afvraag en die ik even kwijt wil, zeker over selfies. Hoe kan het toch dat heel veel mensen er een pesthekel aan hebben om zichzelf terug horen via een audiobestand (ja ik zou kunnen zeggen cassettebandje maar dan moet ik dat weer uit gaan leggen, want er zijn er die niet weten wat dat is) maar die mensen die daar dus een hekel aan hebben sturen wel de wereld aan selfie’s rond? Vind ik op zich al een beetje raar.

Maar ook leuk… probeer eens een selfie te maken als je net naar de kapper bent geweest en wilt laten zien dat je haar van achter ook erg leuk zit, lukt niet (nee niet vals spelen, die spiegel is verboden gebied) Want oh die is ook erg leuk, krijg je een selfie van iemand, althans dat zeggen ze dan, hebben ze een t-shirt aan waarop bijvoorbeeld staat “Dit ben ik”… ja even nadenken… heb je hem? Precies! Als het een selfie is dan zou er logischerwijs “…”ki neb tiD” moeten staan.

Ja ik ben niet gek, leer mij naar foto’s kijken, hier is over nagedacht… echt ik hoop dat wie dan ook nu naar selfies zoekt en checkt of bovenstaande wel klopt omdat het je nog nooit opgevallen is, laat me dat even weten want dat zou ik leuk vinden haha… 

Want het klopt namelijk inderdaad niet helemaal… als je een selfie gemaakt hebt dan zie je in de preview namelijk wel alles zoals in de spiegel… dus je linker oortje is spontaan je rechter geworden maar die grapjassen van de smartphone makers zijn net als ik niet gek, die spiegelen de foto op het moment dat je hem bewaard. Ga maar checken… leuk hé zo kun je nog wel eens wat overdenken als je onderweg bent.

Ik werd gevraagd om een selfie te sturen.. vragen om ellende natuurlijk. Maar ik bedacht ter plekke een alternatieve manier… deze dus en toen bedacht ik me ineens dat ik net een selfie had gekregen van iemand met een tekst op een t-shirt waarop geen spiegel of wat dan ook te zien was maar de tekst toch niet gespiegeld was, hoe kon dat want diegene die hem stuurde heeft net zoveel verstand foto’s bewerking als ik van geraniums kweken dus mijn aandacht was getrokken. Ik heb dat even piekfijn voor jullie uitgezocht. Zo ben ik dan ook wel weer. En behalve (hopelijk) glimlachen over dit soort weetjes, leer je ook nog eens wat.

Maar waarom heet het eigenlijk selfie… ja ok het eerste stuk “self” snap ik.. maar “ie” in het engels is of niks of hooguit de afkorting van dwz. Slaat natuurlijk nergens op dan wordt dus “Zelf niks” of “Zelf dwz…” vul maar in. In het Nederlands had het beter gewoon Zelfje kunnen zijn. Net zo veel letters. En wel toegestaan met scrabble.

Die verloedering van de Nederlandse taal het is allemaal wat. Ja ja ik weet het, we zeggen ook geen “eengrootgetal.nl” als je wat wil zoeken op internet.. hoezo “eengrootgetal”? Nou dat is de letterlijke vertaling van google, had je maar op moeten letten vroeger bij wiskunde dan had je het kunnen weten, google is letterlijk vertaald 10100 en eerlijk is eerlijk da’s best een groot getal

Dus dat is nog enigsinds logisch dat we googlen niet vertalen, maar selfie.. dat is geen eens een engels woord (ook geen Chinees of Samisch trouwens) Maar goed. Jullie maar denken dat ik nooit nadenk voor ik iets doe, dan heb je gelijk kan er ook niks aan doen ik ben nog steeds een man dus nadenken en iets doen is lastig, 2 dingen tegelijk. Vandaar dat ik het nadenken doe tijdens het niets doen (bv in de trein hangen) maar tot edele kunst verheven hebt. En dan bedenk je nog wel eens wat. 

Je kunt trouwens ook prima “selfies” maken in het donker, probeer het
maar eens vanavond. Die van mij hierboven was met volle maan (in de rug, zoals je ziet) maar die schijnt vast niet vanavond dus gewoon de flitser aan… weet ik in ieder geval zeker dat je een poosje sterretjes ziet. En ik een grappige foto als je hem opstuurd.

Oh ja nog even wist je dat het idee van selfies al heel oud is. Daar hadden ze toen nog geen smartphone voor nodig… nee toen had je ze ook al, zeer geavanceerd met een audio of bewegings afstandbediening. Je hoefde maar wat gekst te doen of een keer te roepen en hopla daar had je er alweer een. Vooruit speciaal voor diegene die denken dat dat toen onmogelijk was voeg ik nog een “selfie” toe aan dit verhaal als sluitend bewijsstuk…

Over een dikke week staat de verhuizing naar Gällö op het programma… ben benieuwd wat ik dan allemaal weer voor nuttige informatie onderweg ga bedenken. Ik zal jullie op de hoogte houden.

Tot die tijd, beetje blijven glimlachen en hou het veilig. Pas goed op elkaar, dan doe ik dat op mijn schaduw want die is de enige die toch hetzelfde doet dan mij).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s